Big Data

YouTube als databron voor de wetenschap | #eday2013

Een jaar geleden in New York kocht ik in de Apple store met veel verwachtingen de UP van Jawbone. Een hip armbandje die je beweging bijhoudt, je slaap analyseert en je wakker kan maken op het juiste tijdstip om zo fit mogelijk aan de dag te beginnen. Fantastisch. Ik draag hem alleen niet meer. Zoveel gedoe.

IT’S THE DATA STUPID
Als Creative Consultant heb ik veel nagedacht wat de mogelijkheden van de UP dan wél moeten zijn. Of wat app makers zouden moeten creëren zodat ik het meer ga gebruiken. Totdat Aza Reskin van Jawbone mij dat eens haarfijn uitlegde. Al zei hij het niet zo letterlijk: het gaat om de *data*.

Moet u niet naar bed?
Al die honderdduizenden mensen die met de UP rondlopen, sturen eens in de paar dagen alle informatie uit de armband naar de Jawbone app. Daarmee ontvangt Jawbone elke dag een onwaarschijnlijke hoeveelheid informatie over hoelang mensen slapen, wanneer ze naar bed gaan, hoeveel ze bewegen en wat ze eten. Op dit moment kunnen wetenschappers, medisch en non-medisch, hun hart er aan ophalen.

Aza Raskin Jawbone

YouTube als databron voor de medische wetenschap
Reskin had een anekdote over hoe moeilijk het is voor onderzoekers om bijvoorbeeld de invloed van bepaalde drugs op mensen te testen vanwege alle veiligheidseisen en protocollen. Maar op YouTube worden er dagelijks tienduizenden video’s geüpload waarin pubers de meest dubieuze zaken tot zich nemen. Ook daar is veel van te leren en het bespaard bovendien op een duur lab. Het zou goed zijn om eens stil te staan bij alle data die we tot onze beschikking hebben. En dan bedoel ik niet de geijkte loyalty kaarten, maar vrij vergaarbare data zoals YouTube. Wellicht biedt het u meer inzichten over uw klanten dan u op voorhand zou denken…

KomUP
Ik ga vanavond naar huis en ik ga mijn UP maar weer eens opladen. Draag ik tenminste nog iets bij aan de wetenschap.

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *