toekomst, Trends

Over 10 jaar hebben consumenten geen bank meer nodig

Sinds de financiële crisis kunnen banken op weinig sympathie meer rekenen van het publiek. Dat geldt eigenlijk voor alle grote ’ouderwetse bedrijven’, zoals Telco’s, energiemaatschappijen en pensioenboeren. Immers, een paar jaar geleden nog waren we bang om onze telefoon aan te houden op vakantie, sloten we woekerpolissen af en inmiddels lijkt er van onze pensioenen ook weinig meer over.

Zelfvoorzienend

De verandering in het klantgericht denken is in Nederland nog niet ingezet. Dat terwijl bedrijven in de VS die niet inzetten op een hoge klantwaardering het moeilijk hebben. In Nederland lijkt de verandering te komen vanuit de consument. Een ware opstand. Mensen lijken te denken: “dan doen we het zelf wel”. Daar waar het kan willen mensen zelfvoorzienend zijn.

“Dan doen we het zelf wel”

Collectieve initiatieven

Mensen kunnen hun eigen energie opwekken. En als dat niet op je eigen dak kan (of je hebt geen dak), dan kun je meedoen aan initiatieven waarbij bijvoorbeeld zonnecollectoren op scholen of sporthallen worden geplaatst. Ook op financieel gebied ontspruiten dit soort initiatieven als, laten we zeggen, spruitjes. Startups in de VS en sinds kort ook in Nederland kunnen hun funding krijgen vanuit Kickstarter (crowdfunding) en in Duitsland kun je met een groep vrienden een verzekering beginnen waarbij de groep maandelijks een bedrag inlegt en aan elkaar uitbetaalt wanneer er schade is ontstaan (Friendsurance). Peer-to-peer verzekeren, ofwel coöperatief verzekeren zonder een bank die het anders doet. De les hier is vooral dat er bedrijven zijn die verzekeren opnieuw proberen uit te vinden. Voor de Nederlandse markt, waar een ingewikkeld web is ontstaan van verzekeraars en tussenpersonen gaat dat enorme gevolgen hebben. Het zal niet lang duren voordat we op dergelijke wijze grotere zaken als auto’s, huizen of zorg kunnen verzekeren of financieren.

friendsurance

Nieuwe mogelijkheden om te betalen en te bezitten

In de Verenigde Staten zijn er veel mogelijkheden om in webshops te betalen, zonder dat die betaling loopt via een bank of een reguliere betaaldienst zoals Interpay of een Creditcardmaatschappij. Zo begonnen Google en Amazon beide met een ‘Check out’ dienst, waarbij je met Google of Amazon kunt betalen in niet-Google of Amazon webshops. Ook regelen in de VS de Telco’s graag je betaling achteraf via de telefoonrekening. Nieuwe startups storten zich in het online betalen zoals Affirm en Boku. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te betalen met ‘tijd’ en het ouderwetste ruilen is ook terug van weggeweest. Zo begon Peerby een app waarbij een buurt gemakkelijk gereedschap of andere zaken aan elkaar kan uitlenen. Zo hoeft niet iedereen een klopboor te bezitten. Kleding leasen? Ook dat kan bij Mudjeans.

Kleding leasen bij Mudjeans

Kleding leasen bij Mudjeans

Nieuwe valuta

Als klap op de vuurpijl beginnen er nu ook valuta te komen waar geen land of bank haar invloed op kan uitoefenen. Virtuele valuta als Bitcoin en Litecoin zijn hier voorbeelden van. De koersen zijn nog erg volatiel, maar dat is alleen een probleem omdat er nog geen gesloten economische cirkel is en Bitcoins omgewisseld moeten worden. Wanneer we betaald krijgen in Bitcoins en deze Bitcoins ook weer kunnen uitgeven is koers niet van belang. De VS heeft Bitcoin al als legaal betaalmiddel uitgeroepen. Dat is niet voor niets: Bitcoin is geen probeersel, maar een goed doordacht concept waar op 23 november 2013 meer dan 10 miljard dollar in om ging. We zullen hier zeker niet het laatste van hebben gehoord.

Visualisatie door derden

In de Verenigde Staten hebben de meeste banken een API beschikbaar. Hierdoor zijn er veel partijen opgestaan die inzicht kunnen geven in je financiële huishouden. Mint is daar een mooi voorbeeld van. In Nederland probeert Themoneyer dit ook te realiseren, maar moet de gegevens via een enorme omweg verkrijgen, want de banken willen natuurlijk geen API. De banken willen graag zelf inzicht bieden om zo ook te kunnen cross en upsellen. Bij de meeste banken is het met het inzicht geven droevig gesteld. KNAB van AEGON is hierin nog het meest geslaagd, maar vraagt er weer te veel geld voor.

Waar een wil is…

Veel mooie nieuwe initiatieven waar ik de komende tijd in meer detail over zal schrijven. Gaan deze initiatieven binnen 10 jaar leiden tot het kunnen leven zonder bank? Laat ik die vraag beantwoorden met een wedervraag: Als dat zou kunnen, zou u dat dan willen? Ik in ieder geval wel. En als er een vraag is, dan is er ook een markt.

Standaard

2 gedachten over “Over 10 jaar hebben consumenten geen bank meer nodig

 1. AJW schreef:

  Een cooperatieve bank. Dat lijkt interessant, maar is het vaak niet. Daarover kunnen ze in Belgie meepraten. Daar zaten 650.000 Arco cooperanten als ”ratten in de val” toen Arco (feitelijk belegger in het hedgefonds DEXIA zo’n beetje ter ziele ging en deze cooperanten hun geld kwijt raakten. Arco was notabene een onderdeel van de Christelijke vakbond ACW.
  Dexia dat was die bank die in Nederland Legio-Lease en Bank Labouchere overnam van AEGON. Dat was al net zo’n zwendel met aandelenlease. Daar werd de klant wijsgemaakt dat er echte aandelen voor die leasepakketten werden gekocht. Die aankopen van aandelen worden echter achter de schermen heimelijk vervangen door veel goedkopere derivatenconstructies.

  Zie hierna hyperlink naar een Youtube filmpje die het nog eens haarfijn uitlegt. https://youtu.be/NSAn-i8orLA

  Over de miljardenzwendel met aandelenlease wordt vijftien jaar later nog steeds geprocedeerd. Zie de website van een strijdbare advocaat in Amsterdam
  http://www.lucjurgens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *