tropical_island
New interfaces, Speech, Trends

Goedemorgen website, ik wil wel naar de zon

Toen ik in 1999 begon op de universiteit (ja opa, vertel meer…), gingen de meeste experimenten die er werden gedaan bij mijn studie over zoekmachines, text-2-speech en speech-2-text. Deze onderwerpen leunen overwegend op een grondige kennis van grammatica en statistiek. De resultaten die we verkregen waren buggy, bevatten gênant veel fouten en elke computer die iets kon zeggen, klonk als Stephen Hawking.

Vorige week lanceerde Apple de Nederlandse variant van Siri. Ik zat in mijn auto en luisterde naar de radio waar de DJ een kleine test deed. In zijn uitzending riep hij ineens: “Hey Siri, zet een alarm voor 5 uur ’s ochtends”. Op de passagiersstoel naast me lichtte het schermpje op en ja hoor, Siri had een alarm gezet! Ik moest ingrijpen en hem zeggen dat hij dat alarm maar moest afzetten. Daarna zei ik tegen Siri dat hij een eikel is dat hij een alarm zo vroeg durft te zetten en die snotneus reageerde dat hij het niet leuk vond om zo genoemd te worden. Echt! En dat was het moment dat ik bedacht dat al die experimenten die we in ’99 hadden gedaan, met al die fouten, nu blijkbaar volwassen genoeg is geworden om verscheept te worden in een iPhone (en je weet, als Steve dat niet goed genoeg had gevonden…). Mijn telefoon interpreteert wat ik zeg en spreekt me toe met een redelijk natuurlijke intonatie.

Nou is het zo dat interactie met een telefoon wel wat gemakkelijker is dan het daadwerkelijk begrijpen van een taal. De telefoon ‘begrijpt’ alleen een beperkte set voor de hand liggende commando’s en weet hoe ze daar op moet reageren. Maar met de nieuwe, kleinere wearables op komst, zoals smartwatches, zal spraak een steeds belangrijkere interface worden, simpel weg omdat er geen ruimte is voor fysieke inputdevices of een scherm. En daar lieve mensen, zijn we nog helemaal niet op voorbereid.

Gesteld nu dat je naar de website van je favoriete airline gaat en er gewoon een normale conversatie mee kunt hebben. Je vertelt wat je wilt, de site vraagt je om nog wat extra informatie, je krijgt een voorstel en je boekt een ticket. Zonder het gebruik van een keyboard of scherm. Hoe zien zoekresultaten er uit als je alleen maar van spraak gebruik kunt maken? We zullen veel beknopter moeten zijn, wil een gebruiker het allemaal kunnen onthouden en het proces mag ook niet te lang duren omdat we anders de draad kwijtraken.

Opdrachten zullen ook minder specifiek worden. Let maar eens op hoe je Siri toespreekt. Prop je te veel opdrachten in 1 zin, dan struikel je over je woorden, begin je te hakkelen en snapt Siri het niet meer. In een conversatie bouwt de beschikbare informatie zich op in een duidelijke wisselwerking. Een assistent zal dus moeten filteren door relevante vragen te stellen. Maar filteren gebeurd ook zeker op andere vlakken. Net als dat je een reisbureau bezoekt, waar de medewerker een brede vraag ook zal filteren op basis van eigen ervaring, ervaring van andere klanten en wellicht hele voor de hand liggende zaken als een aanbieding.

We zullen ook in toenemende mate te maken krijgen met meer hybride interfaces. Een trend voor de komende jaren is om service meer te integreren in webshops. In normale winkels gaat shoppen en service veel meer hand-in-hand. Je kijkt rond en een medewerker helpt je om te vinden wat je zoekt. Een webshop is nu alleen maar functioneel. Wat nou als je tijdens het browsen een conversatie kunt hebben we de website? Een robot die de informatie op je scherm veranderd en relevanter maakt op basis van die conversatie. “Wat dacht je van dit product?”, “We hebben deze ook in het groen, die zal ik je even laten zien…”. De robot leert natuurlijk van het gesprek en wordt steeds relevanter.

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin al die experimenten die we deden nu eindelijk bruikbaar worden en waar we kunnen gaan nadenken over hoe we spraak kunnen toepassen als een bruikbare user interface. Het vakgebied van interactie designers, user experience designers en de jongens en meiden van de analytics en optimalisatie krijgt hier een hele nieuwe dimensie. Dat lijkt me fantastisch! Laat het experimenteren beginnen!

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *